Patronat del Misteri d'Elx

Sala de premsa

Suspeses les representacions d'agost del Misteri d’Elx

28 abr 2020

La junta rectora del Misteri d’Elx ha decidit, després de la reunió telemàtica celebrada aquesta vesprada, suspendre les representacions de la Festa del mes d'agost amb l'objectiu de garantir la seguretat dels cantors, dels operaris i operàries que participen en les representacions i dels il·licitans i il·licitanes en general.

Per als membres de la junta rectora, les condicions en què es desenvolupa el drama asuncionista fan impossible garantir la distància de seguretat necessària en aquest context de pandèmia.

D'una banda, les representacions compten amb una massiva afluència de públic que fan inviable la seua escenificació amb assistència de la ciutadania. Però, a més, es fa impossible celebrar el Misteri d’Elx fins i tot a porta tancada, donada la proximitat que existeix entre cantors i operaris, especialment en els quals se situen en les tramoias aèria i terrestre.

En aquest sentit, el president executiu, Francisco Borja ha assenyalat que ‘amb tot nostre pesar hem de comunicar la impossibilitat de celebrar el Misteri d’Elx aquest agost, però estem convençuts que és la millor decisió que podem prendre des del punt de vista de la salut pública i la seguretat de la ciutadania’.

Borja ha destacat que ‘conscients del valor cultural, històric i religiós de la Festa, l'anul·lació de l'escenificació no afectarà la labor de difusió que aquesta junta rectora ha marcat com a prioritària i, per descomptat, també continuarà la labor de formació de la Capella, Escolania i Cor Juvenil per mitjans telemàtics.

‘La junta rectora, el patronat rector, el mestre de capella, els cantors, els treballadors i tot el personal que fa possible el Misteri d’Elx, continuarem esforçant-nos per a salvaguardar el nostre Patrimoni de la Humanitat i continuar augmentant la seua divulgació’, ha assegurat el president executiu, qui ha afegit que ‘estem convençuts que la festa del poble d’Elx tornarà a celebrar-se amb tota la seua força una vegada superada aquesta crisi sanitària’.

Així mateix, Francisco Borja ha volgut transmetre ‘el profund dolor que ens embarga per aquesta pandèmia, per la qual cosa volem expressar els nostres afecte i suport a les famílies i amics dels morts tant a Elx, la nostra benvolguda ciutat, com a Espanya i la resta del món, i volem també desitjar una ràpida recuperació a tots els malalts’.

Per part seua, l'alcalde de la ciutat i president efectiu del Patronat i de la Junta Rectora, Carlos González, recolza aquesta decisió, “molt complicada i difícil pel que el Misteri suposa per al poble il·licità i perquè només en molt poques ocasions al llarg de la història ha deixat de representar-se”. González entén, com ha expressat en successives ocasions des que es va declarar la pandèmia, que “el prioritari és preservar la salut de tots els il·licitans i il·licitanes i recuperar la normalitat de la vida quotidiana amb les majors garanties sanitàries”.

L'alcalde sent i comprén “l'enorme neguit per aquesta suspensió no sols de l'àmplia família del Misteri sinó de tot el poble d'Elx, que té La Festa com a indiscutible senyal d'identitat i que cada mes d'agost es bolca en la basílica de Santa María amb les representacions d'aquesta joia històrica, Patrimoni de la Humanitat des de 2001”.

Carlos González ha volgut tindre també paraules d'ànim per a les nombroses persones que any rere any, des de temps immemorial, fan possible la singular representació i destaca tant el seu compromís personal com el de l'Equip de Govern per a garantir la seua continuïtat, la seua pervivència en el temps i la seua divulgació. “La Festa és un tresor cultural que ens fa sentir-nos profundament orgullosos de ser il·licitans”, declara l'alcalde.

Sobre les representacions extraordinàries previstes el mes de novembre, la decisió es prendrà més endavant, tenint en compte l'evolució de la pandèmia i les normes dictades pel Govern per a contindre l'avanç de la malaltia COVID-19.

Cal recordar que no és la primera vegada que ha d'anul·lar-se La Festa per causes de força major. En el segle XIX ja va haver de suspendre's per l'epidèmia de còlera. Entre 1904 i1905 no es va celebrar per obres en la cúpula de Santa María i en el període entre 1936 i 1940 tampoc va haver-hi representacions per la Guerra Civil i la posterior restauració de la basílica.

Així mateix, cal assenyalar que la junta rectora està formada per la Generalitat, l'Ajuntament d'Elx i l'Església Catòlica, per la qual cosa la decisió presa hui, per unanimitat de tots els membres, compta amb el suport de totes aquestes institucions.


  • Ayuntamiento d'Elche
  • Generalitat Valenciana
  • Diocesis D'Orihuela-Alicante

Empreses i organismes col·laboradors