Patronat del Misteri d'Elx

Sala de premsa

El Misteri celebra el XX aniversari com a Patrimoni de la Humanitat amb una trobada estatal i activitats al carrer

12 may 2021

El pròxim 18 de maig es compleixen vint anys de la declaració del Misteri d’Elx com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Amb motiu d'aquesta celebració, des del Patronat s'han convocat una sèrie d'activitats que contribuïsquen a difondre la Festa tant dins com fora del municipi. 

Les activitats han sigut presentades hui pel president i vicepresidenta del Patronat del Misteri, Francisco Borja i María Teresa Botella. En la roda de premsa han estat també presents Hèctor Càmara, responsable de la comissió de representacions, i Esther Díez, responsable de la comissió de difusió. 

Les activitats del dia 18 donaran inici amb un acte institucional a les 10.40 hores en la plaça del Congrés Eucarístic en la qual, a més dels parlaments institucionals, una representació de cantors interpretarà diverses peces del Misteri. 

A partir de les 12 hores arrancarà la trobada estatal que comprén taules redones sobre la protecció del patrimoni cultural immaterial a Espanya i la situació dels patrimonis valencians amb aquest reconeixement. La jornada també abordarà les reflexions i perspectives sobre la declaració de Patrimoni de la Humanitat del Misteri i el paper dels mitjans de comunicació en la retransmissió de la distinció. 

L'esdeveniment, que tindrà presència física i en línia, se celebrarà en el Centre de Congressos. En ell destaca la presència de María Pía Timó, coordinadora del pla nacional de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial; Jordi Treserras, president de ICOMOS España; María Agúndez, membre de la Direcció General de Belles arts, i Carmen Pérez, catedràtica en Conservació i Restauració de Patrimoni de la Universitat Politècnica de València. 

En la vesprada del 18 se celebraran, a més, diversos actes al carrer que permeten a la ciutadania il·licitana recordar la importància de la distinció. Entre les 16 i les 21 hores s'instal·laran tres pantalles gegants en la plaça del Congrés Eucarístic, plaça Castella i plaça de l’Algeps en les quals s'emetran continguts divulgatius sobre el Misteri, com els documentals de Pablo Más ‘En Temps de Festa’ i ‘Elx en Festa’. 

Així mateix, el carrer Corredora acollirà l'exposició ‘Cinc segles de la Festa, 20 anys de Patrimoni Immaterial’, que ha sigut coorganitzada per les Corts Valencianes i que serà inaugurada pel seu president, Enric Morera. 

El dijous 20, per part seua, se celebrarà un acte de designació dels protectors d'honor de la Festa, una distinció que es dóna per primera vegada per part del Patronat del Misteri i que busca reconéixer la labor de les persones que contribueixen a la salvaguarda de l'obra. 

El divendres 21 s'inaugura el projecte ‘Un cel per al Misteri’ elaborat pels alumnes de l'IES Misteri d’Elx, centre en el que també s'exhibiran els panells de la mostra ‘Els misteris assumpcionistes d’Elx, València i Castelló’ creada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en 2018. 

Des del Patronat també es vol aprofitar la cita per a reconéixer la figura de l'ex president Joaquín Serrano, mort recentment, i que va tindre un paper clau en l'obtenció del títol de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.


  • Ayuntamiento d'Elche
  • Generalitat Valenciana
  • Diocesis D'Orihuela-Alicante

Empreses i organismes col·laboradors