Patronat del Misteri d'Elx

Sala de premsa

El Patronat acorda recuperar les representacions del Misteri el 29, 30 i 31 d'octubre i 1 de novembre

21 sep 2021

La Junta Rectora del Patronat del Misteri d’Elx ha acordat hui, en sessió presencial, recuperar la celebració de la Festa en la basílica de Santa María. El Misteri tindrà lloc els dies 29, 30 i 31 d'octubre i 1 de novembre, en la data que tradicionalment tenen lloc les sessions extraordinàries, i d'aquesta manera es reprén la representació de l'obra, Patrimoni de la Humanitat des de 2001.

La decisió de la Junta Rectora es produeix després de la suspensió de les representacions d'agost de 2020 i el trasllat de la celebració de 2021, a conseqüència de la crisi sanitària originada pel virus del SARS-CoV-2.

En aquest sentit, el president executiu del Patronat, Francisco Borja, ha assegurat hui que “és una vertadera alegria per a nosaltres anunciar que el Misteri d’Elx torna a celebrar-se i que torna a tindre lloc una de les principals manifestacions culturals i identitàries del nostre municipi, que continua perpetuant-se després de més de cinc segles”.

Borja ha apuntat que “l'activitat de l'Escolania, Cor Juvenil i Capella, així com dels òrgans de gestió, ha estat activa des de l'inici de la pandèmia, però amb la representació del Misteri aconseguim mantindre viva nostra Festa per complet i festejar l'assumpció de la Verge com ho fem els il·licitans i il·licitanes al llarg de la història”.

“Precisament, la pervivència del Misteri és un exemple de com el poble il·licità ha sabut sobreposar-se a les vicissituds i mantindre viva la seua principal celebració, per això en el cas de la pandèmia per covid-19 podem dir que de nou hem fet front a una crisi i hem aconseguit que nostra Festa seguisca avant”, ha indicat el president executiu.

Per la seua part l'alcalde d'Elx, Carlos González, ha manifestat que “per descomptat, la decisió que hem pres de recuperar les representacions del Misteri suposa una immensa alegria per al Patronat i també per a la ciutat, perquè tornar celebrar La Festa no sols significa tindre l'oportunitat de viure les emocions pròpies del nostre senyal d'identitat per excel·lència, sinó que representa que la nostra ciutat està recuperant la normalitat, després d'una intensa crisi sanitària que ha frenat la pràctica totalitat de manifestacions de la dinàmica social, inclòs el Misteri”.
“Agraïsc a la família del Misteri, a tots sense excepció, que durant aquest període tan complex en el qual fins a hem estat confinats, hagen tingut la determinació, el compromís i la il·lusió de mantindre viva la flama del Misteri; agraïment que especialment vull fer recaure sobre el Mestre de Capella i la pròpia Capella, que són la veu i per tant l'ànima de la Festa i que en tot moment han demostrat el seu profund amor pel nostre principal senyal d'identitat”, ha afegit l'alcalde.

Així mateix, Carlos González ha destacat que “estic segur que aquestes pròximes representacions no sols es produiran en un marc de total seguretat des del punt de vista de la protecció de la salut, sinó que seran de les més emotives en molt de temps i que les gaudirem amb la màxima emoció”.

El bisbe de la diòcesi d'Orihuela-Alacant, Jesús Murgui, ha manifestat també que “és una magnífica notícia que hàgem sumat les forces de tots en la Junta Rectora del Patronat del Misteri d’Elx per a poder recuperar la celebració de la Festa en la Basílica de Santa María, en els dies de les representacions extraordinàries entorn de l'1 de novembre, cuidant les mesures sanitàries pertinents”.

El bisbe ha indicat que “això fa possible que tornem a emocionar-nos amb l'experiència de les representacions que són expressió de la Fe d'un poble, el d'Elx, i del seu gran amor a la Mare de Déu. Us anime a tots a aprofitar aquest reinici per a viure de manera extraordinària el que significa la celebració de la Festa de nou. I agraïsc a la gran família del Misteri la seua tenacitat en tota aquesta dificilíssima època per a tindre a punt la possibilitat de la representació. Visquem intensament el Misteri en honor de la Verge de l'Asunción”.

Les representacions es duran a terme amb totes les mesures sanitàries requerides per a minimitzar el risc de contagi. Per això les persones majors de 12 anys que participen en la representació han d'estar vacunades amb la pauta completa i els cantors es realitzaran una prova de detecció de SARS-*Cov- abans de cada escenificació.

L'aforament de públic quedarà limitat al número que marquen en aquest moment les normes sanitàries. El 24 de setembre s'iniciarà la venda d'entrades per als protectors del Misteri d’Elx i l'1 d'octubre per al públic general. Aquestes podran adquirir-se per als assajos generals del 29, 30 i 31 d'octubre.

Per a l'1 de novembre, en què es representa La Festa i La Vespra, s'habilitarà un sorteig per al repartiment de les invitacions gratuïtes, ja que les mesures de control impedeixen que hi haja un accés a porta oberta.

Des del Patronat del Misteri d’Elx s'agraeix a tots els il·licitanes i il·licitans el suport que han demostrat cap al seu Festa en aquests últims mesos i que ha permés continuar fent el Misteri present malgrat les restriccions.


  • Ayuntamiento d'Elche
  • Generalitat Valenciana
  • Diocesis D'Orihuela-Alicante

Empreses i organismes col·laboradors