Patronat del Misteri d'Elx

Sala de premsa

L'exposició sobre el XX aniversari del Misteri com a patrimoni Unesco viatja a València pel 9 d'Octubre

7 oct 2021

Les activitats de les Corts Valencianes amb motiu del 9 d'Octubre han tornat. Des de la vesprada d'ahir fins al 30 d'octubre, davant la façana principal del Palau dels Borja a València, es pot veure una mostra dedicada al XX aniversari de la declaració del Misteri d’Elx com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Aquesta exposició a l'aire lliure en la plaça de Sant Lorenzo es va inaugurar el mes de maig a Elx, coincidint amb la data de la declaració del Mistericom a Patrimoni de la Humanitat. Ara, amb motiu del 9 d'Octubre, Les Corts han portat la mostra a la ciutat de València, davant la seu del parlament valencià, perquè tota persona que ho desitge puga saber més d'aquesta representació medieval en valencià que perviu des de fa més de 500 anys gràcies a l'estima i dedicació del poble il·licità.

A l'inici de la mostra ha assistit el president de les Corts, Enric Morera; representants de la Mesa i dels grups parlamentaris, com també la consellera de Ciència i Innovació, Carolina Pascual; la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, la regidora de Cultura d'Elx, Marga Antón, i membres de la Diputació d'Alacant. També han estat en la plaça de Sant Llorenç el president del Patronat del Misteri, Francisco Borja i el responsable de la comissió de representació del Patronat, Héctor Cámara.

Morera, ha destacat que es tracta d'un fet “molt important per a les Corts el poder col·laborar a difondre què és el Misteri d’Elx. Les valencianes i els valencians ens podem sentir molt orgullosos de moltes coses i una d'elles és, sens dubte, el Misteri, que és un tresor que ha sabut conservar al llarg dels segles el poble il·licità”. El president ha fet una invitació pública perquè la gent “s'acoste a la plaça de Sant Llorenç a llegir amb deteniment els panells, contemplar les fotografies i conéixer una representació tan important com és la Festa d'Elx”.

El president del Patronat del Misteri, Francisco de Borja i l'edil de Cultura d'Elx, Marga Antón, han agraït l'esforç de les Corts per a acostar la riquesa del Misteri a la ciutat de València i difondre la Festa, que és tot un orgull per a la ciutat d'Elx, per al poble valencià i també per a tota la Humanitat.

L'exposició es va instal·lar per primera vegada el passat 18 de maig en l'il·licità carrer Corredora, coincidint amb el dia que un jurat internacional de la Unesco va decidir proclamar el Misteri d’Elx com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Una gran fita que reconeixia així un cas únic de pervivència d'un misteri medieval. La mostra consta de 12 panells amb textos i fotografies que il·lustren i expliquen la gran representació que es viu a la ciutat d'Elx al voltant de la festivitat del 15 d'agost.

Cal recordar que la declaració de la Unesco del Misteri d’Elx es convertia en el primer ben intangible d'Espanya que aconseguia aqueixa projecció universal com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, amb la qual cosa es consolidava com un dels referents culturals més rellevants del món, i com única mostra del teatre medieval que s'ha mantingut viva i inalterable al llarg de més de cinc segles. Aqueix reconeixement, a més, va obrir el camí a altres festes i tradicions valencianes com també llocs emblemàtics: el Palmerar d'Elx, les falles, la festa de la Verge de la Salut d'Algemesí, les tamborradas d'Alzira i de l'Alcora o el Tribunal de les Aigües de València.


  • Ayuntamiento d'Elche
  • Generalitat Valenciana
  • Diocesis D'Orihuela-Alicante

Empreses i organismes col·laboradors