Sala de premsa
El Saló de Plens acull la presentació del ventall per al Misteri de 2021
El Misteri d’Elx calfa motors. El Saló de Plens de l'Ajuntament d'Elx ha albergat la presentació del paipái i del facsímil, del qual s'han editat 12.000 i 750 exemplars, respectivament. El ventall es repartirà durant la Vespra i la Festa –l'1 de novembre–, mentre que el facsímil s'entregarà als protectors de la Festa juntament amb el paipái i el cartell obra de José Fuentes.
En l'acte, al qual han assistit la regidora de Cultura, Marga Antón; la presidenta de la Comissió d'Activitats Culturals i l'arxiver de Patronat de la Festa, Carolina Martínez i Joan Castaño; i el vicari episcopal de la basílica de Santa María, José Antonio Valero –acompanyats pels portaveus dels Grups Polítics del Ple, membres de l'Equip de Govern i de la Corporació Municipal–, s'ha revelat el ventall, l'autoria del qual correspon al vicedirector de l'IES Misteri d’Elx, Daniel Cortés, present en l'acte, amb un disseny el·líptic que representa en el seu anvers el Cel de la Festa i en el seu revers la Tramoia Alta, s'inspira en el projecte educatiu del propi centre ‘Un Celper al Misteri’.
D'altra banda, tal com ha explicat Castanyer, la reproducció facsímil reeditada és una fulla volant anònima de 1845 que conté un romanç de 350 versos la qual narra l'incident esdevingut en la vesprada 15 d'agost de 1840 durant la Coronació de la Verge. En aqueix moment, es va afonar la tribuna d'autoritats municipals –l'única existent en aquella època– sense que cap persona resultara ferida, interpretant-se com a mostra de la protecció de la Mare de Déu cap als qui participen i veuen la seua festa. Conservat en el seu moment per Pedro Ibarra en la seua col·lecció ‘Tesoro històric’, el facsímil mostra en la seua portada en instant quan va cedir la plataforma, sent l'únic testimoniatge gràfic del Misteri abans de la invenció de la fotografia.
L'edil de Cultura ha assenyalat que la presentació del paipái ja és una cerimònia “tradicional” i “indissoluble” lligada a la pròpia Festa, el qual es porta editant des de fa 25 anys, “encara que convé recordar que es constata l'existència de ventalls de festes, almenys, des de 1888”, ha explicat Antón després de donar les gràcies a Cortés i Castanyer pel seu treball. Del facsímil ha expressat que es tracta del número 18 que edita el Patronat, i que és una publicació “molt esperada per col·leccionistes i amants de la nostra cultura, història i tradicions”.
Els esdeveniments entorn del drama sacrolíricomedieval es van succeint conforme s'acosta el dilluns 1 de novembre, quan Santa María tornarà a vibrar amb La Vespra (10:00h.) i La Festa(17:00h.) després que en 2020 i a l'agost de 2021 se suspengueren les representacions amb la condició de previndre contagis de la COVID-19. La Prova de l'Àngel es durà a terme en la basílica en pròxim diumenge 24 d'octubre (17:00h.).
Carolina Martínez ha agraït a l'Ajuntament il·licità “per l'acolliment i col·laboració en la presentació”, mentre que Valero ha manifestat “el desig unànime i comú de recobrar de nou el Misteri, que ni molt menys s'havia perdut”, i ha subratllat l'obstinació posada perquè “isca de manera extraordinària”, expressant el seu anhel que el poble il·licità “visquem, gaudim les representacions i que la Mare de Déu ens continue acompanyant”.
“En definitiva”, ha finalitzat Antón, “un any més, aquest ventall i el facsímil són el portal d'entrada al Misteri, que en 2021 gaudirem d'una manera molt especial”.