Sala de premsa
V Congrés ‘Perspectives actuals i reptes futurs en la conservació del Patrimoni Cultural Immaterial’ de la UMH
La Càtedra Misteri d’Elx de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx ha organitzat la V edició de el Congrés de Patrimoni Immaterial, titulat ‘Perspectives actuals i reptes futurs en la conservació del Patrimoni Cultural Immaterial’. El rector de la UMH, Juan José Ruiz Martínez, l'alcalde d'Elx, Carlos González Serna, i el president del Patronat del Misteri d’Elx, Francisco Borja Miralles, inauguraran l'esdeveniment demà dimecres, 27 d'octubre, a les 09.00 hores, i es desenvoluparà fins al 29 d'octubre en el Centre de Congressos d'Elx, així com en format en línia.
En aquesta edició s'han inscrit prop de 130 persones procedents del Perú, Mèxic, Santo Domingo, el Brasil, Colòmbia, Polònia, França, Armènia, Bolívia o Suïssa i, per part d'Espanya, participaran inscrits de València, Burgos, Girona, Tarragona, Huelva, Palma, Bilbao i Saragossa.
La celebració del Congrés coincideix amb el vinté aniversari de la proclamació del Misteri d’Elx com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2001, així com amb els 90 anys de la seua declaració com a Monument Nacional en 1931 pel Govern de la II República. Entre els diferents objectius de l'esdeveniment destaquen establir un espai de reflexió i cooperació amb la finalitat de reforçar la relació i participació entre els agents portadors i responsables de la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) i les diferents administracions i organismes implicats en mateixa; afavorir la difusió, sensibilització social i educació patrimonial del PCI com a mesura de salvaguarda; i contribuir a promoure el coneixement, transmissió i investigació científica del PCI en general i del Misteri dElx en particular.
Durant els tres dies del Congrés, especialistes en la temàtica dissertaran i aportaran les seues experiències entorn de qüestions com la ‘Situació actual i reptes futurs de les manifestacions del PCI a Espanya i experiències des de la seua inclusió en la llista representativa i registre de bones pràctiques de salvaguarda de la UNESCO’; ‘L'educació patrimonial i el PCI. Programes i projectes de formació, difusió i experiències educatives empreses en les dues últimes dècades’; o ‘20 Anys de la declaració del Misteri d´Elx com a patrimoni oral i immaterial de la humanitat. Experiències, reflexions i perspectives després de dues dècades’. Així mateix, dins de les activitats del Congrés, els organitzadors han programat per al dissabte 30 d'octubre visites guiades a la Basílica de Santa María, a més d'altres espais relacionats amb la representació com el Museu de la Festa i el Museu de la Verge de l'Asunción Patrona d'Elx (MUVAPE).